• Hm19apr7
 • Hm19apr6
 • Hm19apr1
 • Hmjuni2
 • Hm19apr9
 • Helpman4 C
 • Hm19apr4
 • Hm19apr5
 • Hm19apr3
 • Helpman3 C
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Hm19apr2
 • Helpman2 C
 • Hmjuni3
 • Helpman5 C
 • Hmjuni4

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Groen licht voor Aanpak Ring Zuid

Helaas is het beroep bij de Raad van State niet geslaagd. De nieuwe weg en het nieuwe Julianaplein zullen nu aangelegd kunnen worden zoals gepland. Dit betekent een -zij het lichte- verbetering voor het verkeer dat de stad Groningen wil passeren, maar gaat door het vervallen van op- en afritten ten koste van de bereikbaarheid van de stad zelf. Ook betekenen de plannen forse verschuivingen van verkeer in de zuidelijke wijken, waarbij diverse straten fors meer verkeer te verwerken krijgen (bijv. Helperzoom, Goeman Borgesiuslaan, De Savornin Lohmanlaan, Vondellaan). Dit zijn straten waar het verkeer minstens verdubbelt, volgens de prognoses van de plannenmakers zelf. Dit komt omdat wegens het vervallen van op- en afritten het verkeer dat haar oorsprong of bestemming in de zuidelijke wijken heeft, méér kilometers door de wijk moet maken van of naar de ringweg.

Het is jammer en triest dat de lokale politiek, die er toch voor de belangen van de stad en haar inwoners zou moeten zijn, gekozen heeft voor een plan waarbij niet het belang van de stad voorop staat, maar dat van weggebruikers die juist zo snel mogelijk de stad willen passeren. Het is jammer dat de Raad van State ondanks een zeer kritische verkeersveiligheidsaudit, die in opdracht van de Raad van State na haar tussenuitspraak is uitgevoerd, niet het lef heeft gehad om daar de consequentie aan te verbinden die gepast was geweest: een streep door het plan halen. Ook is het jammer voor de belastingbetaler, die minstens 700 miljoen euro op kan hoesten voor een plan dat slechts een marginale tijdwinst oplevert voor een beperkte groep weggebruikers.

Ja, de nieuwe ringweg ziet er op de tekeningen prachtig uit. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar het is weinig meer dan dat: een esthetisch infastructureel kunstwerk. Als je het sec bekijkt, is alles wat je écht krijgt bij dit project het vervallen van de stoplichten op het Julianaplein. Weegt dat op tegen meer verkeer in Groningen-zuid, 700 miljoen euro en onveiliger weginrichting?

Verdienen de inwoners van Groningen niet wat beters?

Michel van den Heuvel
Wijkcomité Helpman

https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=988&summary_only=&category_id=8

Actueel

Boodschappen doen in coronatijd

Door het coronavirus sluiten winkels om 20.00 uur. Behalve supermarkten en andere winkels die levensmiddelen (voedsel) verkopen. Tussen 20.00 en 7.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen. Doe uw boodschappen alleen, behalve als dit niet anders kan. Ga zo veel mogelijk naar de winkels bij u in de buurt. Zo komt u zo min mogelijk in contact met anderen.

Voor meer informatie zie de site van de rijksoverheid.

Verkeersproblemen Helpman

Onze wijk kent een aantal onveilige verkeerssituaties.
Zo zijn er veel klachten over de kruising bij de Helperzoomtunnel en de onveilige situaties van De Savornin Lohmanlaan, Goeman Borgesiuslaan en diverse andere straten. 

Het wijkcomité heeft hierover inmiddels een aantal gesprekken gehad met de gemeente. Over en weer zijn suggesties gedaan ter verbetering.
Ook zijn diverse bewoners betrokken bij deze overleggen. Voor december staat weer een  gesprek met concrete voorstellen gepland.

Vragen/opmerkingen aan de gemeente kunnen worden doorgegeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag met een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelichting diverse knelpunten zie hieronder:

Kruising Helperzoomtunnel

Er komen veel klachten binnen bij de gemeente en Aanpak Ring Zuid. De gemeente heeft uitvoerige informatie gestuurd naar een bewoner die klachten had ingediend.
Lees de reactie hier. Ook het wijkcomité Helpman houdt een en ander goed in de gaten en heeft hierover contact met beide instanties.

Groenesteinlaan

Een aantal bewoners van de Groenesteinlaan is bezig met het verzamelen van handtekeningen om te protesteren tegen de gevaarlijke situatie in deze laan.
Zij hebben ook het Wijkcomité Helpman van de problemen in de Groenesteinlaan op de hoogte gesteld, Lees het artikel hier.

De Savornin Lohmanlaan

Enkele bewoners hebben eind april een brief naar de gemeente gestuurd over de verkeerssituatie in de Savornin Lohmanlaan. Zie hier de brief en de reactie van de gemeente.

Goeman Borgesiuslaan

Het grootste probleem is op dit moment de “flessenhals” bij de stoplichten. Door de geparkeerde auto’s kunnen auto’s elkaar moeilijk passeren en is het voor fietsers een zeer gevaarlijk punt geworden.

Corona Hulp !!

 In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede buurtgenoten.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een mooie pagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

We zijn nergens aan gelieerd en hebben geen eigen agenda. 

Onze doelstelling is ‘slechts’ de vele lastige vraagstukken rondom duurzaamheid proberen te verduidelijken en in kaart te brengen hoe we als bewoners van dit deel van de stad iets samen kunnen bewerkstelligen. 

Lees meer...

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?