Groen licht voor Aanpak Ring Zuid

Helaas is het beroep bij de Raad van State niet geslaagd. De nieuwe weg en het nieuwe Julianaplein zullen nu aangelegd kunnen worden zoals gepland. Dit betekent een -zij het lichte- verbetering voor het verkeer dat de stad Groningen wil passeren, maar gaat door het vervallen van op- en afritten ten koste van de bereikbaarheid van de stad zelf. Ook betekenen de plannen forse verschuivingen van verkeer in de zuidelijke wijken, waarbij diverse straten fors meer verkeer te verwerken krijgen (bijv. Helperzoom, Goeman Borgesiuslaan, De Savornin Lohmanlaan, Vondellaan). Dit zijn straten waar het verkeer minstens verdubbelt, volgens de prognoses van de plannenmakers zelf. Dit komt omdat wegens het vervallen van op- en afritten het verkeer dat haar oorsprong of bestemming in de zuidelijke wijken heeft, méér kilometers door de wijk moet maken van of naar de ringweg.

Het is jammer en triest dat de lokale politiek, die er toch voor de belangen van de stad en haar inwoners zou moeten zijn, gekozen heeft voor een plan waarbij niet het belang van de stad voorop staat, maar dat van weggebruikers die juist zo snel mogelijk de stad willen passeren. Het is jammer dat de Raad van State ondanks een zeer kritische verkeersveiligheidsaudit, die in opdracht van de Raad van State na haar tussenuitspraak is uitgevoerd, niet het lef heeft gehad om daar de consequentie aan te verbinden die gepast was geweest: een streep door het plan halen. Ook is het jammer voor de belastingbetaler, die minstens 700 miljoen euro op kan hoesten voor een plan dat slechts een marginale tijdwinst oplevert voor een beperkte groep weggebruikers.

Ja, de nieuwe ringweg ziet er op de tekeningen prachtig uit. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar het is weinig meer dan dat: een esthetisch infastructureel kunstwerk. Als je het sec bekijkt, is alles wat je écht krijgt bij dit project het vervallen van de stoplichten op het Julianaplein. Weegt dat op tegen meer verkeer in Groningen-zuid, 700 miljoen euro en onveiliger weginrichting?

Verdienen de inwoners van Groningen niet wat beters?

Michel van den Heuvel
Wijkcomité Helpman

https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=988&summary_only=&category_id=8

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?