• Hm19apr1
 • Hm19apr7
 • Helpman2 C
 • Hmjuni2
 • Hm19apr2
 • Helpman3 C
 • Hm19apr3
 • Hm19apr5
 • Hm19apr4
 • Hm19apr9
 • Hm19apr6
 • Hmjuni4
 • Helpman5 C
 • Helpman4 C
 • Hmjuni3

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Duurzaam Helpman

Helpman duurzaam:

Duurzaamheid

Tijdens de jaarvergadering van het wijkcomité Helpman op 6 november j.l. is van gedachten gewisseld over de mogelijkheden tot verduurzaming van onze wijk.

In boeiende gesprekken met vertegenwoordigers van Grunneger Power, Groningen woont slim en Buurkrach zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden verkend. Zo is er gesproken over wat er achter eigen voordeur al gedaan kan worden, wat je samen met je buren kunt doen en wat er als wijk gezamenlijk kan worden aangepakt.

Organisaties die kunnen ondersteunen bij het duurzaam maken van uw huis of straat/wijk.

Grunneger Power (GP) [in deze titel de link naar de site invoegen] https://grunnegerpower.nl/
Grunneger Power is een energiecoöperatie uit Groningen. Ze levert groene energie die wordt opgewekt dóór Groningers, vóór Groningers. De winst wordt geïnvesteeerd in nieuwe, duurzame projecten in de buurt. Hiermee draagt GP bij aan de werkgelegenheid in de regio.

De stroom die GP levert is 100% groen. De coöperatie helpt zoveel mogelijk mensen om energie te besparen en om hun eigen energie op te wekken.

GP levert energie tegen een scherpe prijs. Want groene energie uit Groningen is niet duur. De coöperatie heeft geen grote kantoren en duur betaalde directeuren. Er wordt niet met tijdelijke aanbiedingen gewerkt. Iedere klant betaalt dezelfde prijs. Dat maakt GP betaalbaar.

Groningen woont slim [in deze titel de link naar de site invoegen] https://groningenwoontslim.nl/

Bij Groningen woont SLIM weten de adviseurs als geen ander dat een huis verbeteren een behoorlijke opgave kan zijn. Er moeten lastige beslissingen genomen worden over materialen en technieken, bedrijven gezocht en offertes opgevraagt. Dan – vaak onbegrijpelijke – offertes beoordelen en uitzoeken hoe dit allemaal gefinancierd moet worden. Meestal zakt iemand bij het nadenken hierover al de moed in de schoenen. Groningen woont slim heeft alles al op een rijtje gezet.

Wat betekent dat? Ga naar de winkel, daar beschikt men over handige pakketten voor het verbeteren van een woning, dat kan zelfs op maat gemaakt voor een eigen huis. 

Buurkracht [in deze titel de link naar de site invoegen] https://www.buurkracht.nl/
Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken in de buurt. Dit doet ze door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website.

Buurkracht is een maatschappelijk initiatief en heeft geen commerciële doelstellingen. Het platform is dus volledig onafhankelijk en gratis. Uiteraard is er wel geld nodig om alles draaiende te houden. De activiteiten en medewerkers van Buurkracht worden betaald door netwerkbedrijf Enexis Groep, met steun van gemeenten en provincies. Zij hebben echter geen invloed op de ideeën of organisatie. Dat kan ook niet, want de medewerkers laten zich volledig leiden door de initiatieven die buren zelf verzinnen.

 

 

mecycle

Op zondag 23 juni vindt er van 10.00 tot 13.00 uur in samenwerking met het Paviljoen Sterrebos een duurzame doe-het-zelf ochtend plaats waar kinderen tussen de 6 en 14 jaar samen met hun ouders leren over duurzaamheid. Dit doen zij door workshops te volgen waarbij zij hun eigen afval een nieuw leven in blazen samen met kunstenaars uit de omgeving.


 

Zo helpen de kunstenaars van de winkel Kunst EnZO met het maken van een duurzaam kunstwerk van restafval en worden oude plastic flessen bij de studenten van de Noorderpoort opleiding Art&Design omgetoverd tot een boot. Naast de workshops zijn er ook genoeg andere dingen te doen; er zullen marktkraampjes staan waar bij lokale, duurzame bedrijven iets te leren en/of kopen is én er zijn verschillende win acties. Zo wordt er o.a. om 12.30 uur een bootjeswedstrijd gehouden waarbij het mooiste en snelste bootje een leuke prijs wint! Daarnaast is het terras van het Paviljoen Sterrebos geopend waar wat lekkers te eten en/of drinken gehaald kan worden. 

Door kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe het mogelijk is om een duurzamer leven te leiden, houden zij hier in hun latere leeftijd onbewust meer rekening mee; jong geleerd is oud gedaan. Om de kinderen een duurzame toekomst te bieden, doneert de organisatie per inschrijving een bedrag van €1,- aan het goede doel Natuur&Milieu. Een van hun doelen is dat zij met hart en hoofd werken aan grote klimaat- en milieuwinst om zo een duurzame toekomst te garanderen.

 

Het duurzame evenement MeCycle wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door studenten van de Hanzehogeschool in Groningen in samenwerking met het Paviljoen Sterrebos. Zij staan voor duurzaamheid: lokaal, eerlijk, eigenzinnig en met ingrediënten van het seizoen. Deze locatie sluit dus perfect aan bij de doelstelling van het evenement.

 

Voor een klein bedrag van € 2,50, waarvan € 1,- naar het goede doel gaat, kunnen deelnemers zich online aanmelden voor het evenement op de website van MeCycle. Bij het online aanmelden krijgt de deelnemer toegang tot diverse workshops én een homemade Ice Tea welke wordt aangeboden door Paviljoen Sterrebos.

Aanmelden voor MeCycle kan via de website:  https://mecycle.jimdosite.com/

Op deze website is alle informatie over MeCycle te vinden!

Volg de Facebookpagina van MeCycle Groningen om up to date te blijven: https://www.facebook.com/mecycle.groningen/

Actueel

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen. We zijn nergens aan gelieerd en hebben geen eigen agenda. Onze doelstelling is ‘slechts’ de vele lastige vraagstukken rondom duurzaamheid proberen te verduidelijken en in kaart te brengen hoe we als bewoners van dit deel van de stad iets samen kunnen bewerkstelligen. 

Zomaar wat voorbeeldvragen: 

Waar moet ik een energieadvies aanvragen en waarom daar. 
Hoe bereken ik de terugverdientijd van mijn zonnepanelen. 
Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp. 
Hoe leg ik een groen dak aan. 
Kunnen we iets collectief doen. 

We doen dit met name door bewoners met een vraag te koppelen aan bewoners die met dat onderwerp al ervaring hebben opgedaan, dan wel met non-profit organisaties die zich met duurzaamheid bezig houden.

Voor directe vragen kunt u mailen naar: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op LinkedIn kunt u meer lezen over Duurzaam Helpman.

Daar ook informatie over de betrokkenen en hun expertises. 

Meer informatie is te vinden onder de kop ‘Wijkinfo’, tabblad ‘duurzaamheid’.

Overzicht verkeershinder de komende maanden. Voor meer informatie ga naar Wijkinfo, verkeer en vervoer.

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?