• Helpman2 C
 • Hm19apr6
 • Hmjuni2
 • Hm19apr1
 • Helpman5 C
 • Hm19apr7
 • Helpman3 C
 • Hm19apr3
 • Hm19apr5
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Hmjuni4
 • Hmjuni3
 • Hm19apr9
 • Hm19apr2
 • Hm19apr4
 • Helpman4 C

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Onthulling kunstwerk "Mysteries van Helperzoom"

mysteries 1 

Tijdens een actieve ochtend in de frisse buitenlucht onthulde wethouder Inge Jongman samen met de aanwezige leerlingen van de Groningse Schoolvereniging (GSV) beide kunstwerken. Na de eerste onthulling fietste het gezelschap bestaande uit betrokkenen en buurtbewoners naar de zuidzijde van de Helperzoom voor de tweede onthulling.

De aanleiding voor deze twee kunstwerken is de belangrijke ecologische zone die langs de Helperzoom ligt. Het is het migratie, foerageer- en leefgebied voor zo’n 250 plantensoorten en 100 diersoorten. Mysteries van Helperzoom zoomt in op de aanwezige natuur en maakt deze, sterk uitvergroot, zichtbaar voor fietsers, bewoners en andere passanten die van de Helperzoom gebruik maken.

Mysteries van Helperzoom

Gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied, verbindt het werk cortenstaal en een vlechtsculptuur met hazelaar tot een levend, groeiend beeld dat, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, er altijd weer anders uit zal zien. De beelden voegen zelf ook ecologie en groen toe aan het gebied. Beide sculpturen zijn specifiek voor deze locatie ontworpen en uitgewerkt met hazelaar (Corylus avellana). Het werk aan de noordzijde maakt onderdeel uit van de te realiseren eekhoornverbinding tussen de Helperzoom en het Sterrebos. Ook zijn de open gevlochten ruimten van de kunstwerken de perfecte schuil- en overnachtingsplaatsen voor eekhoorns en andere kleine diersoorten.

Ecologische zone

De ecologische zone langs de Helperzoom herbergt ongeveer 250 plantensoorten en 100 diersoorten. De planten- en bloemensoorten zorgen voor voedsel voor insecten, vlinders, libellen en vogels. Daarnaast is de strook belangrijk voor amfibieën (kikkers en padden), vleermuizen en andere kleine zoogdieren. De zone kent veel bomen waarvan een aantal worden bewoond door kolonies vleermuizen. De grootste smaakmakers voor deze zone zijn soorten als de groene specht, ransuil, ijsvogel, eekhoorn, watervleermuis, rapunzelklokje, wilde marjolein, brede orchis, kleine pimpernel, poelkikker, watersalamander en de keizerlibel.

Will Beckers

Beeldend kunstenaar Will Beckers is gespecialiseerd in het maken van locatie specifieke natuurlijke installaties die onze relatie met de natuurlijke wereld verkennen. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van een biosculptuur of een groeiend organisme waarin hij de natuur confronteert met haar eigen materialen. In heldere vormen en in direct contact met de natuur, vormt zijn werk een dialoog met het landschap.

Kunstwerk NZ met kunstenaar foto Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noordzijde. Met Will Beckers.                                       Foto: Jan Rasterhoff

mysteries 1

  Kunstwerk Mysteries van Helperzoom met leerlingen GSV Foto: Knelis

 

 

Actueel

Verkeersproblemen Helpman

Onze wijk kent een aantal onveilige verkeerssituaties. Zo zijn er veel klachten over de kruising bij de Helperzoomtunnel en de onveilige situaties van De Savornin Lohmanlaan en Goeman Borgesiuslaan.

Het wijkcomité heeft hierover inmiddels een gesprek gehad met de gemeente. Over en weer zijn suggesties gedaan ter verbetering. In oktober volgt een tweede gesprek.

Toelichting diverse knelpunten zie hieronder.

Vragen aan de gemeente kunnen worden doorgegeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Kruising Helperzoomtunnel

Er komen veel klachten binnen bij de gemeente en Aanpak Ring Zuid. De gemeente heeft uitvoerige informatie gestuurd naar een bewoner die klachten had ingediend.
Lees de reactie hier. Ook het wijkcomité Helpman houdt een en ander goed in de gaten en heeft hierover contact met beide instanties.

Groenesteinlaan

Een aantal bewoners van de Groenesteinlaan is bezig met het verzamelen van handtekeningen om te protesteren tegen de gevaarlijke situatie in deze laan.
Zij hebben ook het Wijkcomité Helpman van de problemen in de Groenesteinlaan op de hoogte gesteld, Lees het artikel hier.

De Savornin Lohmanlaan

Enkele bewoners hebben eind april een brief naar de gemeente gestuurd over de verkeerssituatie in de Savornin Lohmanlaan. Zie hier de brief en de reactie van de gemeente.

Goeman Borgesiuslaan

Het grootste probleem is op dit moment de “flessenhals” bij de stoplichten. Door de geparkeerde auto’s kunnen auto’s elkaar moeilijk passeren en is het voor fietsers een zeer gevaarlijk punt geworden.

Het bestuur van het wijkcomité beraadt zich op de mogelijkheden.

Corona Hulp !!

In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede buurtgenoten.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een mooie pagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

We zijn nergens aan gelieerd en hebben geen eigen agenda. 

Onze doelstelling is ‘slechts’ de vele lastige vraagstukken rondom duurzaamheid proberen te verduidelijken en in kaart te brengen hoe we als bewoners van dit deel van de stad iets samen kunnen bewerkstelligen. 

Lees meer...

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?