• Hmjuni2
 • Hm19apr5
 • Hm19apr4
 • Hmjuni3
 • Helpman5 C
 • Hm19apr3
 • Hmjuni4
 • Helpman2 C
 • Hm19apr7
 • Hm19apr9
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Hm19apr6
 • Helpman4 C
 • Hm19apr2
 • Helpman3 C
 • Hm19apr1

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Onthulling kunstwerk "Mysteries van Helperzoom"

mysteries 1 

Tijdens een actieve ochtend in de frisse buitenlucht onthulde wethouder Inge Jongman samen met de aanwezige leerlingen van de Groningse Schoolvereniging (GSV) beide kunstwerken. Na de eerste onthulling fietste het gezelschap bestaande uit betrokkenen en buurtbewoners naar de zuidzijde van de Helperzoom voor de tweede onthulling.

De aanleiding voor deze twee kunstwerken is de belangrijke ecologische zone die langs de Helperzoom ligt. Het is het migratie, foerageer- en leefgebied voor zo’n 250 plantensoorten en 100 diersoorten. Mysteries van Helperzoom zoomt in op de aanwezige natuur en maakt deze, sterk uitvergroot, zichtbaar voor fietsers, bewoners en andere passanten die van de Helperzoom gebruik maken.

Mysteries van Helperzoom

Gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied, verbindt het werk cortenstaal en een vlechtsculptuur met hazelaar tot een levend, groeiend beeld dat, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, er altijd weer anders uit zal zien. De beelden voegen zelf ook ecologie en groen toe aan het gebied. Beide sculpturen zijn specifiek voor deze locatie ontworpen en uitgewerkt met hazelaar (Corylus avellana). Het werk aan de noordzijde maakt onderdeel uit van de te realiseren eekhoornverbinding tussen de Helperzoom en het Sterrebos. Ook zijn de open gevlochten ruimten van de kunstwerken de perfecte schuil- en overnachtingsplaatsen voor eekhoorns en andere kleine diersoorten.

Ecologische zone

De ecologische zone langs de Helperzoom herbergt ongeveer 250 plantensoorten en 100 diersoorten. De planten- en bloemensoorten zorgen voor voedsel voor insecten, vlinders, libellen en vogels. Daarnaast is de strook belangrijk voor amfibieën (kikkers en padden), vleermuizen en andere kleine zoogdieren. De zone kent veel bomen waarvan een aantal worden bewoond door kolonies vleermuizen. De grootste smaakmakers voor deze zone zijn soorten als de groene specht, ransuil, ijsvogel, eekhoorn, watervleermuis, rapunzelklokje, wilde marjolein, brede orchis, kleine pimpernel, poelkikker, watersalamander en de keizerlibel.

Will Beckers

Beeldend kunstenaar Will Beckers is gespecialiseerd in het maken van locatie specifieke natuurlijke installaties die onze relatie met de natuurlijke wereld verkennen. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van een biosculptuur of een groeiend organisme waarin hij de natuur confronteert met haar eigen materialen. In heldere vormen en in direct contact met de natuur, vormt zijn werk een dialoog met het landschap.

Kunstwerk NZ met kunstenaar foto Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noordzijde. Met Will Beckers.                                       Foto: Jan Rasterhoff

mysteries 1

  Kunstwerk Mysteries van Helperzoom met leerlingen GSV Foto: Knelis

 

 

Actueel

Steun de lokale ondernemers

Bericht van de ondernemers-vereniging Helpman:
Naast de supermarkten blijven veel lokale winkels in deze Corona-tijd geopend. Het is van belang om
ook hier uw boodschappen te blijven doen. Dit om de ondernemers zo goed mogelijk deze crisistijd
door te helpen. Namens alle ondernemers in Helpman: bedankt!

Corona Hulp !!

In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede groningers.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een goede hulppagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

Daarom houden we de Duurzaam Helpman Enquête 2019-2020.

Lees meer...

Overzicht verkeershinder de komende maanden. Voor meer informatie ga naar Wijkinfo, verkeer en vervoer.

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?