• Hm19apr9
 • Hm19apr7
 • Helpman3 C
 • Hm19apr4
 • Hm19apr1
 • Helpman4 C
 • Hm19apr3
 • Hmjuni4
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Helpman5 C
 • Hmjuni3
 • Hm19apr6
 • Helpman2 C
 • Hm19apr2
 • Hm19apr5
 • Hmjuni2

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Groningen Spoorzone, werk aan het spoor en de routes voor bouwverkeer

spoorzoneSinds januari 2019 wordt gewerkt aan de spoorzone tussen Groningen Hoofdstation en de Vork in Haren.

Deze bouwactiviteiten vinden grotendeels plaats op werkdagen. In deze bijzondere tijd werkt de aannemer volgens de Corona- preventievoorschriften van het RIVM. Medewerkers houden afstand van elkaar en nemen maatregelen op het gebied van hygiëne. Op dit moment kan de aannemer voldoende mensen inzetten op het werk. Het is belangrijk dat het werk doorgaat, omdat werk dat we nu doen zorgt dat het project in de komende maanden zoveel mogelijk doorgang kan vinden.  

Dag en nacht werkzaamheden

Het werk aan de sporen zelf moet in buitendienststellingen van het spoor plaatsvinden. Dit werk gaat gepaard met een hoge werkdruk, want na de buitendienststelling moeten de treinen weer volgens dienstregeling kunnen rijden. Inmiddels is er een aantal buitendienststellingen geweest, waarin er dag en nacht gewerkt werd.  Bewoners in het directe werkgebied zijn geïnformeerd via brieven of via het digitale systeem van ProRail www.prorail.nl/spoorwerk.

Er staan  nog een aantal buitendienststellingen in de planning. Eén daarvan is de grote buitendienststelling vanaf 6 mei tot en met 4 juni waarin ook dag en nacht gewerkt wordt. Na deze buitendienststelling wordt het nieuwe vierde spoor in gebruik genomen, alsook het nieuwe perron op station Groningen Europapark en de Vork in Haren. Deze buitendienststelling is ook het startpunt voor de bouwactiviteiten van de komende jaren op Groningen Hoofdstation.


Werkterreinen

Om de buitendienststelling succesvol te kunnen uitvoeren richt de aannemer komende periode werkterreinen langs het spoor aan beide zijden. Deze depots staan in verbinding met elkaar, zodat bouwverkeer de benodigde materialen en materieel van en naar het werkgebied kan vervoeren. 

Routes bouwverkeer
Vanwege de sluiting van de Esperantokruising vanaf 4 april en de afsluiting afrit Kempkensberg gaat een deel van het bouwverkeer gebruik maken van de Helperzoomtunnel. Via de tunnel zijn beide zijden van het spoor te bereiken voor bouwverkeer. In overleg met Gemeente, ProRail en bouwer Strukton is voor deze route gekozen. Het is de minst hinderlijk en meest veilige route. De periode van dit bouwtransport is van 6 mei tot 5 juni 2020. Er wordt gebruik gemaakt van trekkers met aanhangers. En incidenteel een vrachtwagen, waarvoor ontheffing wordt aangevraagd aangezien in de tunnel een vrachtwagenverbod geldt.

In de tekening kunt u zien waar de depots liggen (roze vlakken). De paarse lijn is de bouwroute vanaf Duinkerkenstraat door de tunnel naar de Helperzoom.

Op de Helperzoom tussen de tunnel en de oude Esperantokruising komen verkeersmaatregelen om het langzaam verkeer veilig te scheiden van het bouwverkeer. Op kwetsbare punten zet de aannemer verkeersbegeleiding in.spoorzone

Actueel

Steun de lokale ondernemers

Bericht van de ondernemers-vereniging Helpman:
Naast de supermarkten blijven veel lokale winkels in deze Corona-tijd geopend. Het is van belang om
ook hier uw boodschappen te blijven doen. Dit om de ondernemers zo goed mogelijk deze crisistijd
door te helpen. Namens alle ondernemers in Helpman: bedankt!

Corona Hulp !!

In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede groningers.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een goede hulppagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

Daarom houden we de Duurzaam Helpman Enquête 2019-2020.

Lees meer...

Overzicht verkeershinder de komende maanden. Voor meer informatie ga naar Wijkinfo, verkeer en vervoer.

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?