• Hm19apr5
 • Hmjuni3
 • Hm19apr2
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Helpman4 C
 • Helpman2 C
 • Hmjuni2
 • Hm19apr7
 • Hmjuni4
 • Hm19apr6
 • Hm19apr9
 • Helpman3 C
 • Hm19apr4
 • Hm19apr3
 • Helpman5 C
 • Hm19apr1

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Informatie spoorwerkzaamheden

logospoorzonezoalsliesbethwilVan vrijdag 24 april tot en met woensdag 3 juni vinden er grootschalige werkzaamheden plaats tussen station Groningen en De Vork in Haren. In deze periode werken we dag en nacht aan de bouw van het extra (vierde) spoor en vernieuwing van het bestaande spoor tussen de stations Groningen en Groningen Europapark. Ook maken we station Groningen Europapark en het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren klaar voor gebruik. En we starten met werkzaamheden op station Groningen.

Werkzaamheden

Van vrijdag 24 april 12:00 uur t/m woensdag 3 juni 23:59 uur zijn er dag en nacht werkzaamheden op verschillende locaties tussen station Groningen en De Vork in Haren. Hinderrijke werkzaamheden worden zoveel als mogelijk overdag uitgevoerd. In de bijlage kunt u zien waar er bij u in de buurt gewerkt wordt en wanneer.

Gevolgen voor het treinverkeer

In verband met onze werkzaamheden rijden er van 6 mei t/m 3 juni bussen in plaats van treinen. Naast de werkzaamheden voor ons project, gebeurt er nog veel meer op en rond het spoor in het voorjaar. Meer informatie over alle spoorstremmingen vindt u op www.groningenbereikbaar.nl/spoorstremmingen-2020. Wilt u reizen met het OV? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch 0900 - 9292 (€0,90 per minuut).

Werkterreinen

Voor de aan- en afvoer en opslag van materialen, toegang tot het spoor en parkeerplaatsen voor personeel zijn er werkterreinen nodig langs het spoor. Deze terreinen staan in verbinding met elkaar, zodat bouwverkeer de benodigde materialen en machines van en naar het werkgebied kan vervoeren. Een aantal van deze werkterreinen zijn al ingericht en ook aangekondigd naar de omgeving. Hieronder een overzicht van de terreinen.

Terrein aan de Rouaanstraat Groningen achter firma ELA Containers

Terrein aan de Duinkerkenstraat 11 Groningen achter firma Jansen en Heuning

Terrein aan de achterzijde van adressen Duinkerkenstraat 3 tot 13 Groningen op ProRail terrein

Terrein langs het spoor ter hoogte van sportcentrum Europapark aan Helperpark Groningen

Terrein tussen busstation Europapark Helperpark-zijde Groningen en spoor

Terrein nabij station Groningen Europapark (Helperzoomzijde)

Terrein tussen Helperzoom en spoor ter hoogte van Paviljoen Sterrebos Groningen.

Terrein bij voormalige Esperanto-overweg en tussen Esperantostraat en Berm N7 Groningen

Terrein aan de voorzijde van adressen Verlengde J.A. Feithstraat 1-23 en Herehof 19-26 Groningen op ProRail terrein

Terrein tussen emplacement Hoofdstation en achtertuinen Parkweg

Na afloop van de werkzaamheden brengen we de terreinen weer terug in de oude staat.

 

Bouwverkeer

Tijdens de werkzaamheden zal het rond de werkterreinen drukker zijn met bouwverkeer. Het bouwverkeer dat rijdt tussen de werkterreinen gaat gebruik maken van de Helperzoomtunnel. Via deze tunnel zijn beide zijden van het spoor het beste te bereiken. Het bouwverkeer bestaat voornamelijk uit trekkers met aanhangers en incidenteel een vrachtwagen. In de Helperzoomtunnel geldt een vrachtwagenverbod, maar omdat dit de meest veilige en minst hinderrijke route is, heeft de gemeente bij uitzondering een tijdelijke ontheffing verleend. Bouwverkeer dat naar de werkterreinen rijdt maakt gebruik van de routes vanaf A28 en N7:

 • A28 afslag Groningen-Zuid - Van Ketwich Verschuurlaan - Goeman Borgesiuslaan – Helperzoom.
 • N7 afslag Groningen-Zuidoost - Europaweg - Bornholmstraat - Antwerpenweg - Duinkerkenstraat – Helperpark.

Op de Helperzoom tussen de Helperzoomtunnel en de oude Esperantokruising komen verkeersmaatregelen om het langzaam verkeer veilig te scheiden van het bouwverkeer. Op bepaalde punten staan verkeersregelaars.

 

Bijlage

bijlage spoorzone

Actueel

Verkeersproblemen Helpman

Onze wijk kent een aantal onveilige verkeerssituaties. Meest prominent op dit moment is de kruising bij de Helperzoomtunnel, maar ook over de De Savornin Lohmanlaan en de Goeman Borgesiuslaan zijn veel klachten. Hieronder een toelichting:

Vragen aan de gemeente kunnen worden doorgegeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Kruising Helperzoomtunnel

Er komen veel klachten binnen bij de gemeente en Aanpak Rink Zuid. De gemeente heeft uitvoerige informatie gestuurd naar een bewoner die klachten had ingediend.
Lees de reactie hier. Ook het wijkcomité Helpman houdt een en ander goed in de gaten en heeft hierover contact met beide instanties.

Groenesteinlaan

Een aantal bewoners van de Groenesteinlaan is bezig met het verzamelen van handtekeningen om te protesteren tegen de gevaarlijke situatie in deze laan.
Zij hebben ook het Wijkcomité Helpman van de problemen in de Groenesteinlaan op de hoogte gesteld, Lees het artikel hier.

De Savornin Lohmanlaan

Enkele bewoners hebben op 29 april een Brief Savornin Lohmanlaan naar de gemeente gestuurd.

Goeman Borgesiuslaan

Het grootste probleem is op dit moment de “flessenhals” bij de stoplichten. Door de geparkeerde auto’s kunnen auto’s elkaar moeilijk passeren en is het voor fietsers een zeer gevaarlijk punt geworden.

Het bestuur van het wijkcomité beraadt zich op de mogelijkheden.

Corona Hulp !!

In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede groningers.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een goede hulppagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

Daarom houden we de Duurzaam Helpman Enquête 2019-2020.

Lees meer...

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?