Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?

dinsdag 19 februari 2019

Helpman: een gevarieerde wijk

De wijk Helpman      logo helpman

luchtfotohelpman

Helpman ligt ten zuiden van de stad Groningen op een uitloper van de Hondsrug. Helpman was in de 17de eeuw zeer in trek bij welgestelde Groningers die er landhuizen en borgen lieten bouwen. Het landgoed Groenestein is nog het enige uit die tijd overgebleven landgoed. Voordat het dorp begin 1900 aan Groningen werd toegevoegd, hoorde het bij Haren.

Het huidige wijk Helpman strekt zich uit van de A7 tot de Esserweg en van de Hora Siccamasingel tot de spoorlijn Groningen-Assen. Helpman bestaat uit diverse wijken: Helpman-Oost en Helpman West, de Villabuurt, Coendersborg, Klein Martijn en het Rabenhauptterein. De Verlengde Hereweg is de belangrijkste toegangsweg. Helpman wordt gezien als een van de populairste woonwijken van Groningen. De wijk beschikt over een ruim winkelaanbod, goede scholen, een overdekt zwembad, sportverenigingen en veel andere voorzieningen. Het ligt op fietsafstand van het centrum van de stad, het is een ruim opgezette, groene wijk waar het prettig wonen is.

Voor een wandeling in de buurt is niet alleen het Sterrebos populair, maar ook het Helperpad, het Groenesteinpark, Coendershof en Helperzoom. In 2014 werd door bewoners het 2 wijkenpad ontwikkeld.

 

Helpman in cijfers en waar de grens van Helpman loopt

Totale bevolking: 6.050 inwoners, 2.990 mannen en 3.060 vrouwen

Verdeling op basis van leeftijd:
00-14 jaar 9,8%
15-24 jaar 21,5%
25-45 jaar 34,9%
46-65 jaar 21,6%
65 jaar en ouder 12,2%

 

Helpman Coendersborg Villabuurt Klein Martijn  Rabenhaupterrein Groningen
De Van Hasseltklok

klokhelpman

Deze klok is in 1923 geplaatst als geschenk van de Groninger industrieel J.E. van Hasselt (1874-1942). Hij woonde schuin tegenover de plek van de klok en had daar een tricotagefabriek had. De klok is een rijksmonument "vanwege zijn betekenis voor de lokale geschiedenis en vanwege zijn zeldzaamheid en gaafheid".