Helpman: een gevarieerde wijk

De wijk Helpman      logo helpman

luchtfotohelpman

Helpman ligt ten zuiden van de stad Groningen op een uitloper van de Hondsrug. Helpman was in de 17de eeuw zeer in trek bij welgestelde Groningers die er landhuizen en borgen lieten bouwen. Het landgoed Groenestein is nog het enige uit die tijd overgebleven landgoed. Voordat het dorp begin 1900 aan Groningen werd toegevoegd, hoorde het bij Haren.

Het huidige wijk Helpman strekt zich uit van de A7 tot de Esserweg en van de Hora Siccamasingel tot de spoorlijn Groningen-Assen. Helpman bestaat uit diverse wijken: Helpman-Oost en Helpman West, de Villabuurt, Coendersborg, Klein Martijn en het Rabenhauptterein. De Verlengde Hereweg is de belangrijkste toegangsweg. Helpman wordt gezien als een van de populairste woonwijken van Groningen. De wijk beschikt over een ruim winkelaanbod, goede scholen, een overdekt zwembad, sportverenigingen en veel andere voorzieningen. Het ligt op fietsafstand van het centrum van de stad, het is een ruim opgezette, groene wijk waar het prettig wonen is.

Voor een wandeling in de buurt is niet alleen het Sterrebos populair, maar ook het Helperpad, het Groenesteinpark, Coendershof en Helperzoom. In 2014 werd door bewoners het 2 wijkenpad ontwikkeld.

 

Helpman in cijfers en waar de grens van Helpman loopt

Totale bevolking: 6.050 inwoners, 2.990 mannen en 3.060 vrouwen

Verdeling op basis van leeftijd:
00-14 jaar 9,8%
15-24 jaar 21,5%
25-45 jaar 34,9%
46-65 jaar 21,6%
65 jaar en ouder 12,2%

 

Helpman Coendersborg Villabuurt Klein Martijn  Rabenhaupterrein Groningen
De Van Hasseltklok

klokhelpman

De bekende Van Hasselt-klok in Helpman geeft de juiste tijd weer aan. Het uurwerk was een tijdje weg voor reparatie. Afgelopen week werd de klok weer in de behuizing aangebracht. De wijzerplaat is vernieuwd, het uurwerk is gereviseerd en ook de verlichting is weer up-to-date. De gietijzeren klok staat op de hoek van de Helper Brink en de Verlengde Hereweg. De naam van de klok verwijst naar J. E. van Hasselt. Deze eigenaar van een breifabriek (tricotagefabriek) aan de Verlengde Hereweg 33 schonk de klok in 1923 aan de bewoners van Helpman.

 

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?