Duurzaamheid

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman:

Duurzaamheid

Sinds eind 2018 is de werkgroep Duurzaam Helpman actief.
De werkgroep bestaat uit voorlopers op duurzaam gebied.
De leden kunnen mede-wijkbewoners ondersteunen bij het verkennen van mogelijkheden bij het verduurzamen 
van woning en/of leefomgeving.
Te denken valt aan groene boomspiegels (geadopteerde boomvoet), daktuintjes, woning isolatie, warmtepomp of eigen energie-opwekking, etc.
Daarnaast willen we graag initiatieven die meerdere bewoners aangaan ondersteunen. Bijvoorbeeld gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen, windmolens, woningisolatie.

U kunt uw vragen of opmerkingen aan deze groep richten via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op LinkedIn kunt u meer lezen over ons: "Duurzaam Helpman".  Daar vind u ook informatie over de betrokkenen en hun expertises. 

Nieuwsbrieven:

In september 2020 de eerste nieuwsbrief verschenen. Die kunt u hier lezen en downloaden: Nieuwsbrief_1

De tweede nieuwsbrief is verschenen in November 2020. Die kunt u hier lezen en downloaden: Nieuwsbrief_2

 Als u zich wilt aanmelden voor deze nieuwsbrief dan kunt u dat via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. doen.

Project Wijk-kracht:

Sinds september 2020 loopt er een project in samenwerking met het Kenniscentrum Energie van de Hanzehogeschool (EnTranCe) studenten van diverse opleidingen betrekken bij het verduurzamen van onze wijk. Deze studenten gaan bewoners met behulp van diverse meetapparatuur meer inzicht geven in de duurzaamheid van hun huis en de aanwezige apparatuur.

Er worden onder andere energie-meters en warmtecamera's uitgeleend aan de bewoners gedurende vier weken. Daarna worden de resultaten van deze meningen besproken met de studenten en (indien u daarin toestemt) gedeeld met de overige deelnemers. Hierdoor krijgt u veel meer inzicht in de effecten van elke verduurzamingsmaatregel die er genomen kan worden.

Vermoedelijk komt er op deze wijze ook zicht op maatregelen die gezamenlijk aangepakt zouden kunnen worden.

De eerste 6 groepen zijn in oktober gestart met metingen in de Sitterstraat en de Troelstralaan.
De eerste resultaten zijn bemoedigend. Iedereen lijkt zich al veel meer bewust van de mogelijkheden van de diverse mogelijke maatregelen.
Een evaluatie loopt op dit moment

Oproep:

Voor de volgende periode (febr tot mei 2021) zijn we nog op zoek naar nieuwe deelnemers.
We zoeken bij voorkeur bewoners van dezelfde straat die als groep (>2 tot 5 huishoudens) mee willen doen aan dit project. 
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Handleidingen:

We proberen over veel gevraagde onderwerpen handleidingen bij verduurzaming te schrijven.

Een eerste over aanpak (gezamenlijke) Spouwmuurisolatie vindt u hier: Gezamenlijke_spouwmuur_isolatie

 Evenementen:

Op 16 Februari is een lezing gepland over hoe u uw (voor-)tuin kunt verduurzamen. De lezing stond eerste gepland in oktober 2020. Meer informatie en hoe aan te melden vindt u hier. 

Wijk-energiecoach:

Sinds kort kunnen alle inwoners van Groningen gratis gebruik maken van de wijkenergiecoach.
Na aanmelden wordt een afspraak gemaakt en een korte handleiding gegeven over het inbellen. Indien gewenst komen ze, met in achtneming van de RIVM-richtlijnen, ook aan huis. Bewoners die meedoen krijgen een energietas met bespaarmiddelen zoals ledlampen, radiatorfolie en tochtstrippen.

Het project is een initiatief van Energieloket Groningen. Dit is een samenwerking tussen gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power.
Helpman heeft ook een eigen wijkenergiecoach: Laurens Jeronimus. Hieronder stelt hij zich aan u voor:

Laurens Energie coachBeste bewoners van Helpman, 

Als nieuwe energiecoach voor deze wijk stel ik mij graag even voor: mijn naam is Laurens Jeronimus en woon sinds april van dit jaar in Helpman met mijn vrouw en twee dochters. Ik ben naast energiecoach ook natuurkunde docent op een gymnasium in de stad. Verduurzaming in brede zin heeft, vanwege zijn natuurkundige achtergrond en maatschappelijke relevantie, al lange tijd mijn interesse en ik kijk ernaar uit om mij hiervoor als energiecoach ook in de praktijk in te zetten.
Op verzoek kom ik graag eens bij u langs om mee te denken over de mogelijkheden tot verduurzaming in en om uw huis.
U kunt u via de website www.grunnegerpower.nl aanmelden voor een gratis huisbezoek van de energiecoach van uw wijk.
Ik zal dan contact met u opnemen om een afspraak te maken. Wie weet tot binnenkort!

Vriendelijke groet, Laurens Jeronimus

Wij werken nauw samen met diverse non-profit organisaties:
Organisaties die kunnen ondersteunen bij het duurzaam maken van uw huis of straat/wijk:

Het Energieloket Groningen: www.energieloket-groningen.nl/ 
Wilt u energie besparen? Uw huis verduurzamen? Of samen met anderen energie opwekken?
Voor informatie en onafhankelijk advies kunt u bij ons terecht. Dit loket is in de stad Groningen de opvolger van Groningen woont SLIM.

Grunneger Power (GP):  grunnegerpower.nl/ Grunneger Power is een energiecoöperatie uit Groningen. Ze levert groene energie die wordt opgewekt dóór Groningers, vóór Groningers. De winst wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame projecten in de buurt. Hiermee draagt GP bij aan de werkgelegenheid in de regio.
De stroom die GP levert is 100% groen. De coöperatie helpt zoveel mogelijk mensen om energie te besparen en om hun eigen energie op te wekken.
GP levert energie tegen een scherpe prijs. Want groene energie uit Groningen is niet duur. De coöperatie heeft geen grote kantoren en duur betaalde directeuren. Er wordt niet met tijdelijke aanbiedingen gewerkt. Iedere klant betaalt dezelfde prijs. Dat maakt GP betaalbaar.

Buurkracht: www.buurkracht.nl/ Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken in de buurt. Dit doet ze door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website.
Buurkracht is een maatschappelijk initiatief en heeft geen commerciële doelstellingen. Het platform is dus volledig onafhankelijk en gratis. Uiteraard is er wel geld nodig om alles draaiende te houden. De activiteiten en medewerkers van Buurkracht worden betaald door netwerkbedrijf Enexis Groep, met steun van gemeenten en provincies. Zij hebben echter geen invloed op de ideeën of organisatie. Dat kan ook niet, want de medewerkers laten zich volledig leiden door de initiatieven die buren zelf verzinnen.

Samen in Groningen: www.sameningroningen.nl 
Een initiatief waarbij u als individu toch gebruik kunt maken van een collectieve aanschaf (of huur!) van zonnepanelen op uw eigen dak.

Zonneweide Glimmen:
In Glimmen is een mooi initiatief gaande. Ze bouwen daar een ZonneWeide. Een groot veld met bijna 6000 zonnepanelen die via een “Postcoderoos” ook voor inwoners van Helpman gebruikt kunnen worden om uw energierekening naar beneden te krijgen. Lees er alles over op hun website: www.zonneweideglimmen.nl

Windplatform Groningen:
De gemeente is bezig met een Wind-energie verkenning: www.windplatformgroningen.nl/

Daarnaast zijn er natuurlijk talloze websites met goede informatie over duurzaam leven: 

Algemeen:

Veel informatie over duurzaam leven in het algemeen: www.milieucentraal.nl
De gemeente Groningen heeft een website over klimaatadaptatie: groningenklimaatbestendig.nl

Eigen woning:

Energie besparen doe je nu: www.energiebesparendoejenu.nl
Hét kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven: Hieropgewekt.nl
Een nuttige site over Led-verlichting: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/energiezuinig-verlichten-kies-led/keuzehulp- vind-de-juiste-ledlamp/

Subsidiemogelijkheden bij verduurzaming van uw woning (particulier of VvE):

www.rvo.nl: de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hierop kunt u alle details vinden over subsidies voor de verduurzaming van uw woning of woningblok.

 Lokale voedselvoorziening:

In 2015 heeft Sandra Ronde – van der Laan "De Streekboer" opgericht: www.destreekboer.nl

Hieronder haar motivatie:
‘Lokaal eten is gezonder en eerlijker voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom is het mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Het geluksgevoel dat ik ervaar als al die verse producten, rechtstreeks van het land op mijn bord liggen; dat gun ik iedereen!’
‘Door middel van "De Streekboer" wordt het voor iedereen mogelijk op een gemakkelijke manier allerlei producten van jouw lokale boeren te kopen. De boeren krijgen een eerlijke prijs en jij de lekkerste producten. Probeer het ook eens en proef geluk.’

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?