De wijkenergiecoach

Sinds kort kunnen alle inwoners van Groningen gratis gebruik maken van de wijkenergiecoach. De energiecoaches gaan online van start. Na aanmelden wordt een afspraak gemaakt en een korte handleiding gegeven over het inbellen. Indien gewenst komen ze, met in achtneming van de RIVM-richtlijnen, ook aan huis. Bewoners die meedoen krijgen een energietas met bespaarmiddelen zoals ledlampen, radiatorfolie en tochtstrippen.

Het project is een initiatief van Energieloket Groningen. Dit is een samenwerking tussen gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power.
Helpman heeft ook een eigen wijkenergiecoach, Laurens Jeronimus.

Hieronder stelt hij zich aan u voor:

Laurens Energie coach

 

Beste bewoners van Helpman, 

Als nieuwe energiecoach voor deze wijk stel ik mij graag even voor: mijn naam is Laurens Jeronimus en woon sinds april van dit jaar in Helpman met mijn vrouw en twee dochters. Ik ben naast energiecoach ook natuurkunde docent op een gymnasium in de stad. Verduurzaming in brede zin heeft, vanwege zijn natuurkundige achtergrond en maatschappelijke relevantie, al lange tijd mijn interesse en ik kijk ernaar uit om mij hiervoor als energiecoach ook in de praktijk in te zetten.
Op verzoek kom ik graag eens bij u langs om mee te denken over de mogelijkheden tot verduurzaming in en om uw huis.
U kunt u via de website www.grunnegerpower.nl aanmelden voor een gratis huisbezoek van de energiecoach van uw wijk.

Ik zal dan contact met u opnemen om een afspraak te maken. Wie weet tot binnenkort!

Vriendelijke groet, 
Laurens Jeronimus

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman:

Duurzaamheid

Sinds eind 2018 is de werkgroep Duurzaam Helpman actief.
Ze bestaat uit voorlopers op duurzaam gebied. De leden kunnen mede-wijkbewoners ondersteunen bij het verkennen van mogelijkheden bij het verduurzamen van woning en/of leefomgeving.
Te denken valt aan groene boomspiegels (geadopteerde boomvoet), daktuintjes, woning isolatie, warmtepomp of eigen energie-opwekking, etc.
Daarnaast willen we graag initiatieven die meerdere bewoners aangaan ondersteunen. Bijvoorbeeld gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen, windmolens, woningisolatie.

U kunt uw vragen of opmerkingen aan deze groep richten via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op LinkedIn kunt u meer lezen over ons: "Duurzaam Helpman"
Daar vind u ook informatie over de betrokkenen en hun expertises. 

Er is in september 2020 een eerste nieuwsbrief verschenen. Die kunt u hier lezen of downloaden. 

 

Wij werken nauw samen met diverse non-profit organisaties:

 Organisaties die kunnen ondersteunen bij het duurzaam maken van uw huis of straat/wijk:

Het Energieloket Groningen: www.energieloket-groningen.nl/ 
Wilt u energie besparen? Uw huis verduurzamen? Of samen met anderen energie opwekken?
Voor informatie en onafhankelijk advies kunt u bij ons terecht. Dit loket is in de stad Groningen de opvolger van Groningen woont SLIM.

 Grunneger Power (GP):  grunnegerpower.nl/
Grunneger Power is een energiecoöperatie uit Groningen. Ze levert groene energie die wordt opgewekt dóór Groningers, vóór Groningers. De winst wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame projecten in de buurt. Hiermee draagt GP bij aan de werkgelegenheid in de regio.

De stroom die GP levert is 100% groen. De coöperatie helpt zoveel mogelijk mensen om energie te besparen en om hun eigen energie op te wekken.
GP levert energie tegen een scherpe prijs. Want groene energie uit Groningen is niet duur. De coöperatie heeft geen grote kantoren en duur betaalde directeuren. Er wordt niet met tijdelijke aanbiedingen gewerkt. Iedere klant betaalt dezelfde prijs. Dat maakt GP betaalbaar.

Buurkracht: www.buurkracht.nl/
Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken in de buurt. Dit doet ze door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website.

Buurkracht is een maatschappelijk initiatief en heeft geen commerciële doelstellingen. Het platform is dus volledig onafhankelijk en gratis. Uiteraard is er wel geld nodig om alles draaiende te houden. De activiteiten en medewerkers van Buurkracht worden betaald door netwerkbedrijf Enexis Groep, met steun van gemeenten en provincies. Zij hebben echter geen invloed op de ideeën of organisatie. Dat kan ook niet, want de medewerkers laten zich volledig leiden door de initiatieven die buren zelf verzinnen.

Samen in Groningen: www.sameningroningen.nl/
E
en initiatief waarbij u als individu toch gebruik kunt maken van een collectieve aanschaf (of huur!) van zonnepanelen op uw eigen dak.

Zonneweide Glimmen: 
In Glimmen is een mooi initiatief gaande. Ze bouwen daar een ZonneWeide. Een groot veld met bijna 6000 zonnepanelen die via een “Postcoderoos” ook voor inwoners van Helpman gebruikt kunnen worden om uw energierekening naar beneden te krijgen. Lees er alles over op hun website.www.zonneweideglimmen.nl

Windplatform Groningen:
De gemeente is bezig met een Wind-energie verkenning: www.windplatformgroningen.nl/

 

Daarnaast zijn er natuurlijk talloze websites met goede informatie over duurzaam leven:

Algemeen:

Veel informatie over duurzaam leven in het algemeen: www.milieucentraal.nl

De gemeente Groningen heeft een website over klimaatadaptatie: groningenklimaatbestendig.nl

Eigen woning:

Energie besparen doe je nu: www.energiebesparendoejenu.nl

Hét kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven: Hieropgewekt.nl

Een nuttige site over Led-verlichting: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/energiezuinig-verlichten-kies-led/keuzehulp- vind-de-juiste-ledlamp/

Subsidiemogelijkheden bij verduurzaming van uw woning (particulier of VvE):

Www.rvo.nl: de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierop kunt u alle details vinden over subsidies voor de verduurzaming van uw woning of woningblok.

 

Lokale voedselvoorziening

In 2015 heeft Sandra Ronde – van der Laan "De Streekboer" opgericht:www.destreekboer.nl

Hieronder haar motivatie:
‘Lokaal eten is gezonder en eerlijker voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom is het mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Het geluksgevoel dat ik ervaar als al die verse producten, rechtstreeks van het land op mijn bord liggen; dat gun ik iedereen!’

‘Door middel van "De Streekboer" wordt het voor iedereen mogelijk op een gemakkelijke manier allerlei producten van jouw lokale boeren te kopen. De boeren krijgen een eerlijke prijs en jij de lekkerste producten. Probeer het ook eens en proef geluk.’

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?