Hits: 20163

Opmerkelijke maatregelen tegen hittegolf in Helpman – buurtbewoner neemt zelf initiatief voor groene daken 

notebomer

Het was vorig zomer soms zó warm in de Troelstralaan in de wijk Helpman in Groningen, dat buurtbewoner René Notenbomer niet eens zijn hond kon uitlaten. De straat werd te heet onder de voeten (pootjes) van het dier. Mede daarom nam hij het initiatief om te zorgen voor meer groen op daken waardoor de gemiddelde temperatuur enkele graden kan dalen. De gemeente Groningen, die dit meldt, heeft een subsidieregeling om dit soort initiatieven van buurtbewoners te stimuleren.

In zijn diepe achtertuin heeft René een fietsenberging en een houten tuinhuisje. Het tuinhuisje kreeg al eerder een groen dak en zonnepanelen en onlangs kwam er ook op de fietsenberging een groen dak. ‘Er is een mix van twaalf planten- en bloemensoorten ingezaaid. Lage plantjes, maar ook bloemetjes die iets hoger komen en zogenaamde droogteminnende planten. Daardoor kan zo’n groen dak goed tegen droogte. Maar tijdens de droogte in de vorige zomer heb ik voor de zekerheid toch wel eens gesproeid.’

Subsidie

‘Een groen dak ligt er in een ochtend’, zegt René. ‘En de kosten vallen mee. De gemeente Groningen geeft een subsidie van 30 euro per vierkante meter. Dat vergoedt iets meer dan de helft van de kosten. Dat is een nette subsidie’, vindt René, die zelfstandig ondernemer op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie is.

Groene initiatiefnemers

‘Vanuit ons coalitieakkoord hebben we de opgave om de hoeveelheid groen in onze gemeente fors te laten toenemen’, zegt beleidsmedewerker Marc Remijn. ‘Met onze Uitvoeringsagenda Klimaatbestendig Groningen en ons Groenplan Vitamine G werken we daar hard aan. Maar onze gemeente groener maken kunnen we niet alleen. Hulp en inzet van onze inwoners zijn hard nodig. Groene initiatiefnemers zoals René zijn daarbij onmisbaar. Met hun enthousiasme en inzet kunnen ze een groen idee werkelijkheid laten worden. Met de subsidieregeling voor het aanleggen van groene daken is in 2019 meer dan 6.000 vierkante meter groen dak aangelegd.’ (bron: Groninger Internet Courant)


Boomtuinen in de Sitterstraat

bomendesitter

Een sfeervolle groene jaren dertigstraat, dat is de De Sitterstraat in Helpman. En de straat is nóg mooier geworden: 21 bomen kregen een ‘boomtuin’. De gemeente haalde tegels eruit, leverde aarde en de basisbeplanting, de bewoners maken het af met eigen groen. Dit jaar zijn er al 300 aanvragen gedaan voor boom- en geveltuinen, volgens groencoördinator Laurens Stiekema. “Waarschijnlijk door corona. Bewoners wandelen rond en zien het bij anderen.”
‘Ik zou graag wel boomtuintjes willen in de straat’, schreef Karin Hoogterp vorig voorjaar in de straatappgroep. Vanuit haar werk bij een botanische tuin wist ze: minituintjes maken de straat mooier én ze zijn goed voor het klimaat. “En psychologisch onderzoek laat zien dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving.”


De straat reageerde enthousiast. “Veel bewoners zijn geïnteresseerd in duurzaamheid”, zegt Karin. “En toevallig had een buurvrouw nét een aanvraag gedaan bij de gemeente. Bijna iedereen in de straat wilde wel meedoen. We hebben toen een apart appgroepje gemaakt. In overleg met Laurens Stiekema van de gemeente kwamen we tot 21 boomtuinen. Elk tuintje wordt straks door twee huishoudens onderhouden. Zij halen onkruid eruit en geven af en toe water.”

De bewoners gingen naar de Kruidhof in Buitenpost om te kijken welke planten het goed zouden doen in de straat. En ze keken bij andere wijken in de stad, om beter te kunnen formuleren hoe ze het zélf wilden hebben. “We willen het beeld van eenheid bewaren in de straat. Daarom levert de gemeente voor elk boomtuintje dezelfde plantjes, zoals vrouwenmantel en maagdenpalm. Maar we geven ook zélf invulling aan de tuintjes. We hebben het erover gehad om eigen tuinplanten te stekken. En zelf wil ik er wel eetbare dingen in.” Boomranden van cortenstaal schermen de tuintjes af en zorgen voor voldoende loop- en parkeerruimte. “De gemeente heeft ons veel werk uit handen genomen en goed geholpen”, vindt Karin.
Met hemelvaart hebben de bewoners, op anderhalve meter afstand van elkaar, de eerste plantjes in de grond gezet. Over 5 jaar bestaat de De Sitterstraat 100 jaar. Hoe mooi is het om dat te vieren in een oase van bloemen?
Wilt u ook bijdragen aan een groene straat? Kijk op onze website.

Bron: website gemeente Groningen.

 


TEGELS ERUIT, TUIN ERIN!

 

Gemeente Groningen is actief lid van Operatie Steenbreek: een landelijke campagne voor vergroening van tuinen, om zo de oprukkende
'verstening' van tuinen tegen te gaan. Onder het motto: 'tegels eruit, tuin erin', vinden door heel Nederland acties plaats.

Het klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met hoge temperaturen en regenbuien nemen in aantal toe en worden intenser. Het
verstenen van tuinen, een trend in de afgelopen jaren en toename van bebouwing veroorzaken wateroverlast, verhoging van de temperatuur en
achteruitgang van de biodiversiteit.Groene tuinen en daktuinen zijn een eenvoudige oplossing om deze nadelige gevolgen aan te pakken.
Met een heel pakket aan acties, markten, kortingsregelingen en zelfs een eigen Groninger tv-serie GoudGroen, enthousiasmeren de
ambassadeurs van Operatie Steenbreek zoveel mogelijk Groningers voor het vergroenen van hun tuin.

Kijk voor meer informatie op https://groningen.operatiesteenbreek.nl/


 SCHOON... HEEL... en VEILIG.

schevestoeptegel

Een leefbare wijk begint bij u in de straat. Heeft u opmerkingen of klachten over uw directe omgeving, neem dan contact op met het Meldpunt Stadsbeheer, telefoonnummer 14050. Vanuit deze centrale post worden de klachten doorgegeven aan de betreffende wijkposten. Uw opmerkingen kunnen gaan over het groen in uw straat (bomen, struiken), de stoepen en straten en het water. Dus voor een scheefliggende stoeptegel of achterstallig onderhoud aan openbaar groen kunt u met Openbare Werken contact opnemen. Schroom niet om melding te maken.
Het kan ook digitaal:  https://groningen.slimmelden.nl

Ondergrondse huisvuilinzameling:

Voor het merendeel van Helpman is ondergrondse huisvuilinzameling georganiseerd.  U kunt op elk gewenst moment uw vuilniszakken kwijt. Als de container vol is, kunt u contact opnemen met de Milieudienst, telefoonnummer 14050. Ook kunt u dit digitaal melden op: https://groningen.slimmelden.nl  Het achterlaten van huisvuilzakken buiten de container wordt zwaar beboet.

Overig afval
Chemisch afval, papier en karton, glas, textiel, vloeistoffen, snoeiafval, grof vuil, en bouw- en sloopafval mogen niet in de ondergrondse container. Dit afval wordt op een andere wijze ingezameld. Bij de supermarkten aan het Helperplein en aan de Savornin Lohmanlaan staan containers voor glas en oud papier. 

Meer info over Afvalinzameling vindt u Gemeente.groningen.nl/afval  


De gemeente kent een onderscheid in fietswrakken en weesfietsen.

Fietswrakken:
Fietswrakken (feitelijk afval), dat zijn fietsen waar echt niet meer op gefietst kan worden. De gemeente kan die overal weghalen. Het melden van een fietswrak kan bij het Loket Beheer en Verkeer:
 
- telefoon: 14050 (geen netnummer), vragen naar Loket Beheer en Verkeer
- e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- internet: https://groningen.slimmelden.nl
- app voor de smartphone (Android en iPhone): Slim Melden app
 
Weesfietsen:
De gemeente haalt in een aantal wijken regelmatig weesfietsen op.
Het gaat dan om fietsen die er geruime tijd staan, vervolgens gelabeld worden en na een aantal weken weggehaald. Helpman valt niet in de categorie wijken waar de gemeente dit doet.

 


De Goemantuin: Ecologische siertuin met aandacht voor eetbaar en geschiedenis

De Goemantuin ligt rond een appartementencomplex aan de G. Borgesiuslaan en is ¾ ha groot. Doel is om een prettige leefomgeving te creëren voor omwonenden en ruimte te bieden voor diverse natuur.

Op het terrein is een bloemenweide, akkertje met klaprozen, bolderikken etc., kruidentuin, stapelmuurtjes met zon- en schaduwminnende soorten, vijvertje, gevelbegroeiing, dakbegroeiing. Er is een grote variatie aan vooral inheemse planten. Op het terrein staan 13 soorten fruitbomen als pruim, peer, appel, maar ook fruitbomen als moerbei, vijg, perzik, morel, gele kornoelje etc.. Verder 5 druivenrassen, grote variatie aan braam-/framboosachtigen, bessen … Op het terrein zijn allerlei voorzieningen gemaakt voor dieren als insecten, vleermuizen, vogels, egels...

Op het terrein zijn ook andere zaken te bekijken, zoals bijvoorbeeld een kanonskogel uit de tijd van Bommen Berend (1672), zwerfkeien plus info, regenwater afkoppeling….

Vanaf 1999 is bewoner Michiel Coesèl zich met delen van de tuin gaan bezig houden en vanaf 2007 wordt het hele terrein door hem beheerd in opdracht van woningbouwcorporatie Lefier. De tuin trekt in toenemende mate mensen en kleine beestjes (J). De tuin is semi-openbaar en is altijd toegankelijk. Op verzoek zijn er rondleidingen mogelijk.

Meer informatie vindt u hier


Groen in de wijk

 Helpman staat bekend als een groene wijk. Niet alleen worden de straten en lanen geflankeerd door mooie bomenrijen, maar ook bevat de wijk verschillende parken en wandelroutes: het Groenestein Park, Sterrebos, de Coendersborg en sinds de zomer van 2005 een historisch ecologisch wandelpad, de helperroute.

Het wijkcomité heeft het initiatief genomen voor deze wandelroute in de buurt, die samen met de gemeente tot stand is gekomen. De route voert langs historisch interessante plekken, en langs ecologisch bijzondere planten en bomen. We raden deze wandeling van harte bij u aan!

Zie hier de overzichtskaart van de route:

2wijkenpad

Share