vrijdag 16 april 2021

Enkele bewoners hebben op 29 april onderstaande mail naar de gemeente gestuurd.

‘We willen graag aandacht voor het volgende probleem:
Sinds de opening van de Helperzoomtunnel wordt het steeds drukker met autoverkeer op de Savornin Lohmanlaan. Er is sprake van een grote toename van het verkeer, met name in de ochtend tussen 6.00 en 8.30 uur. Zelfs het vrachtverkeer is toegenomen, ook al mogen er geen vrachtauto’s door de tunnel.
Aangezien de scholen nog niet open zijn kan de toegenomen verkeersdrukte niet veroorzaakt worden door halen en brengen van ouders. (Dat is al eens eerder gesuggereerd n.a.v. eerdere klachten van buurtbewoners).
Wat ook opvalt is dat er heel hard gereden wordt in de straat. Er wordt zeker geen 30 km aangehouden. Er is al vaker aangedrongen op beperkende maatregelen en die zijn nu helemaal noodzakelijk. Allereerst zou de inrit van de Savornin Lohmanlaan bij de Helperzoom aangepakt moet worden met een drempel. En verder meer versmallingen en verkeersremmende maatregelen.
Wat tevens opvalt is dat de route nu ook gebruikt wordt door politie en ambulances.
We verwachten dat jullie in ieder geval tellingen gaan houden naar doorgaand verkeer in de Savornin Lohmanlaan en dat er snelheidsmetingen worden uitgevoerd. Gezien de onveilige situatie zijn verkeersremmende maatregelen hard nodig!!’

 

ANTWOORD GEMEENTE OP DE HIERBOVEN WEERGEGEVEN BRIEF.

Hartelijk dank voor uw reactie waarin u aandacht vraagt voor de verkeersveiligheid in de De Savornin Lohmanlaan. U geeft aan dat het verkeer is toegenomen, signaleert meer vrachtverkeer en ziet dat er harder dan 30 km/h uur gereden wordt. 

Zoals u terecht aangeeft in de Helperzoomtunnel sinds begin april in gebruik, als vervanging van de spoorwegovergang bij de Esperantostraat. Dit heeft gevolgen voor het verkeer in uw wijk. In aanloop op de ombouw de zuidelijke ringweg zijn verkeersmaatregelen in uw straat en wijk ingevoerd, zoals de snelheidsverlaging naar 30 km/h, de plateaus en op sommige plekken andere rijrichtingen. Zie https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/helpman/plan-helpman.

De ervaring is dat de nieuwe verkeerssituatie gewenning vraagt, zowel als het gaat om de route door de wijk (via Goeman Borgesiuslaan of De Sarvornin Lohmanlaan), mogelijk wordt daarom wellicht nog te hard gereden. Vrachtwagens mogen inderdaad niet door de Helperzoomtunnel, uitgezonderd met een ontheffing. Wel zijn vrachtwagens toegestaan op de Helperzoom (voor bijvoorbeeld bouw en bevoorrading nieuwbouw Engelse Kamp). 

Ook de komende periode het nodige gaat veranderen. Zo wordt de Helperzoom Noord opnieuw ingericht (meer ruimte voor de fiets), zullen de woningen aan de Engelse Kamp gebouwd en bewoond worden en -over een langere periode - zal de nieuwe zuidelijke ringweg in gebruik genomen. Bij de planvorming van de zuidelijke ringweg en de Helperzoomtunnel is berekend wat dit betekent voor het aantal auto's in de wijk. Voor uw straat betekent dat er een toename van auto's verwacht wordt. De inrichting van de straat is daarop ingericht.

Gelet op bovenstaande zijn we nog niet voornemens om metingen of tellingen te houden. Niettemin houden wij de meldingen, klachten en vragen dan ook bij en zullen met de bewonersorganisatie in gesprek gaan over de ervaringen die bij hun binnenkomen. 

Met vriendelijke groet,
Jeroen Engels
projectmanager
gemeente Groningen
telefoon: 14 050 (zonder netnummer)
e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
internet: gemeente.groningen.nl
Paanwezig: ma t/m do, vr-ochtend
bezoekadres: Gedempte Zuiderdiep 98
postadres: Postbus 7081  9701JB GRONINGEN

Deze site gebruikt Cookies. Gaat u akkoord??