zaterdag 10 december 2022

Bij-Bibliotheek

Leuk initiatief in Laanhuizen

bij_bibliotheek.jpg
(Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)
Het ziet eruit als een buurtboekenkast, zo'n kast op straat waar mensen oude boeken neerzetten en nieuwe ophalen. Maar dat is het niet. Aan het Koeriersterpad in Groningen staat sinds kort een 'BIJ-bliotheek'.

In de kast draait alles om de bij. Bovenin staan boeken over de insecten, er hangt tuingereedschap en er zijn zaadjes om mee te nemen.

Mede-initiatiefnemer Agnes Bakker hoopt dat mensen hierdoor wat meer leren over de wilde bij, want die heeft het zwaar. De helft van de soorten is bedreigd. Met de honingbij gaat het minder slecht.

Volgens haar kunnen we daar wat aan doen door andere planten in de tuin te zetten. 'Ik zie dat mensen planten neerzetten die prachtig zijn, maar waar wilde bijen niets aan hebben.' Het gaat erom dat de planten in de tuin uit onze streek komen. 'De wilde bij wil gewoon de bloemensoorten die in de natuur voorkomen, niet de mooie tuinplanten.' Volgens Bakker herkent de wilde bij de bloemen van uitheemse planten niet.

De initiatiefnemers hopen dat bewoners van andere wijken ook een bij-bieb gaan regelen.

Om het leven van bijen een stukje prettiger te maken, is in Groningen de app 'BijerBij' ontwikkeld. Gebruikers van de app kunnen hun bij-vriendelijke maatregelen uploaden, om zo anderen te inspireren. Ook is er een bij-vriendelijke plantenkalender beschikbaar.

Zin om dit initiatief ook in Helpman vorm te geven? Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze site gebruikt Cookies. Gaat u akkoord??