zaterdag 10 december 2022

Fijnstof in Helpman

Fijnstof metingen in Helpman

Wie wil/kan er mee meten naar fijnstof in onze wijk? 

Uitlaat_foto.jpg

De verkeersstromen in onze wijk zijn behoorlijk veranderd door de Helperzoomtunnel. En ook de komende jaren met de ombouw van de Ringweg (huidige einddatum december 2025) zal het verkeer regelmatig intensiever zijn dan we gewend waren.
Diverse mensen maken zich naast de toegenomen onveiligheid ook zorgen om de stijgende fijnstofgehaltes in onze lucht.

Om dit laatste nu “hard” te kunnen maken bestaat er een mooi “citizen-Science” project: onzelucht.nl. Een project waarbij getracht wordt om het fijnstofgehalte in onze drie noordelijke provincies veel gedetailleerder in beeld te brengen dan het RIVM dit tot nu toe doet met slechts een paar meetstations.


In Helpman zit (gelukkig) geen fijnstof producerende industrie, dus alles wat er gemeten wordt is het verkeer (en wellicht een enkele keer een open haard).


Het idee is dat diverse inwoners zelf met behulp van een (eenvoudig zelfbouw) meetstation de fijnstof voor hun huis gaan meten.


Wij hebben als Duurzaam Helpman een 10-tal meetstations aangeschaft, daarvan zijn er nog een paar beschikbaar.  We zoeken geschikte locaties (liefst aan doorgaande wegen) om die op te hangen.

 

Hier kunt u zien waar al gemeten wordt op dit moment:

fijnstof_2021-06-25_18-43-02.jpg

De stippen geven de meetstations aan.
De kleur geeft de hoeveelheid fijnstof aan.

Groen is een laag gehalte, Oranje is een hoger gehalte.

Gelukkig geen rood in onze buurt..


Vereisten om mee te doen: een buiten locatie (bijvoorbeeld aan de gevel) waar een elektrische aansluiting en een wifi-netwerk beschikbaar (in de buurt) is.

Alle details kunt u vinden op: onzelucht.nl.

  

Mocht u op een geschikte locatie wonen en u wilt wel mee doen dan kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Bij het (zelf-)bouwen en opstarten kunnen we eventueel ondersteuning verlenen.

 

Deze site gebruikt Cookies. Gaat u akkoord??