Het ontstaan van Helpman?
De archeologen van MUG Ingenieursbureau vonden eind maart 2020 op het terrein van de gesloopte zusterflat van het voormalige Rooms Katholieke Ziekenhuis, aan de huidige Van Houtenlaan, de restanten van een 12e-eeuwse, forse boerderij van het Gasselte-type. Er waren bijgebouwen, een 16e-eeuwse waterput, aardewerk, een weegschaaltje om munten te wegen en een 15e-eeuwse gracht met daaronder sporen van een nog oudere gracht. Uit de gevonden munten blijkt dat er behoorlijk veel economische activiteit was en dat er buiten de stad ook welvarende mensen woonden. De boerderij moet tussen 1100 en 1125 gebouwd zijn en men vermoedt dat dit het begin van het ontstaan van Helpman is.
Het gebied ten zuiden van Groningen lag voor de middeleeuwen braak. Onder het gezag van de bisschop van Utrecht werden er verschillende ‘erven’ in het gebied gevestigd: Dilgt, Hoorn, Hemmen en ook Helpman. Vanuit deze erven werd het gebied ontgonnen en geëxploiteerd.
Na 1225 is de boerderij aan de Van Houtenlaan verlaten, gesloopt en uit de geschiedenis verdwenen. De bewoners hebben zich vermoedelijk in de omgeving gevestigd en zo ontstond het dorp Helpman.